Znamenitosti v okolici trase

Novo mesto

Novo mesto je prestolnica Dolenjske. Leži sredi gričevnate pokrajine v rečnem zavoju reke Krke. Mesto je trgovsko, upravno, zdravstveno, izobraževalno in kulturno središče, sodobni urbanizacijski tokovi pa so zajeli tudi širše podeželje. Novomesto slovi kot močno industijsko središče saj so je zelo razvila avtomobilska (RevozAdria Mobil,), farmacevtska (Krka) industija.

Staro mestno jedro Novega mesta, ki leži na skalnem okljuku Krke, navdušuje z imenitnim Glavnim trgom z arkadnimi hodniki v pritličjih meščanskih hiš. Opredeljuje ga značilna mestna hiša. Ogleda vredni so tudi stolna cerkev Sv. Nikolaja in frančiškanska cerkev, Dolenjski muzej in galerija Jakčev dom. V reki Krki pa se zrcali niz znamenitih hiš na Bregu – najslikovitejšem predelu mestnega jedra, ki so ga pogosto upodabljali slikarji.


Kapitelj

Kapitelj je eden najstarejša, najlepša in tudi najbolj prepoznavna znamenitosti Novega mestaCerkev krasi vrh griča nad starim mestnim jedrom in je vidna daleč naokoli. Njene posebnosti so zanimiva arhitektura (preplet baročnega in gotskega stila ter lomljena vzdolžna os cerkve), bogata notranjost (Tinttoretova oltarna slika svetega Nikolaja) in slavna zgodovina.

Do 7. aprila 2006 se je cerkev uradno imenovala Župnijska cerkev Novo mesto – Kapitelj. Po tem datumu, ko je bila ustanovljena Škofija Novo mesto, je cerkev postala stolnica škofije in bila preimenovana v Stolnico svetega Nikolaja.


Šmihelski most

Šmihelski most je največji most, ki prečka reko Krko in je po Kandijskem in Ločenskem tretji novomeški cestni most. Zgrajen je bil leta 1991 po načrtih arhitekta Petra Gabrijelčiča. Poleg njega poteka tudi novomeški železniški most, ki meri v dolžino 186 metrov. Na obrežjih so trije kamniti oboki z deset metrov širokimi odprtinami, vmes pa je postavljena dvodelna jeklena konstrukcija dolžine 50 metrov, po kateri poteka vozišče.


Gimnazija Novo mesto

Gimnazija Novo mesto je druga najstarejša šola z gimnazijskim programom na prostoru današnje Slovenije. Kljub drugemu mestu po starosti pa je gimnazija z najdaljšim neprekinjenim delovanjem v Sloveniji. Gimnazijo v Novem mestu je leta 1746 ustanovila cesarica Marija Terezija. Šolo so vodili novomeški frančiškani.

Gimnazijo Novo mesto so obiskovali

 1. Boris Andrijanič, podjetnik
 2. Igor Bavčar, politik
 3. Gregor Golobič, politik
 4. Slavko Grum, dramatik
 5. Evgen Jarc, politik
 6. Miran Jarc, pesnik
 7. Božidar Jakac, slikar
 8. Ignacij Klemenčič
 9. Boštjan Kovačič, politik
 10. Lojze Krakar, pisatelj
 11. Dragotin Kette, pesnik
 12. Marjan Kozina, skladatelj
 13. Vladimir Lamut, slikar
 14. Marjan Manček, ilustrator
 15. Pino Mlakar, baletnik
 16. Alojz Peterle , politik
 17. Josip Plemelj, matematik
 18. Anton Podbevšek, pesnik
 19. Edvard Ravnikar, arhitekt
 20. Ferdinand Seidl, geograf
 21. Leon Štukelj, športnik
 22. Irena Yebuah Tiran, glasbenica
 23. Ivan Tavčar, pisatelj
 24. Janez Evangelist Zore, duhovnik
 25. Franc Zorec, duhovnik
 26. Oton Župančič, pesnik
 27. Igor Lukšič, politik
 28. Sašo Đukić, producent

Novomeška avtobusna postaja

Novomeško avtobusno postajo v obliki črk NM (novo mesto) so zgradili leta 1989 po načrtih arhitekta Marka Mušiča. Nahaja se na Topliški cesti. Je ena večjih avtobusnih postaj v Sloveniji, saj ima 8 peronov.


Leseni most v Lokah

Posebnosti v dolini reke Krke so tudi leseni mostovi. Skozi enega izmed njih v Lokah pri Zalogu teče tudi trasa Novomeškega polmaratona. V drugi polovici 19. stoletja so bili na območju Novega mesta in Kostanjevice zgrajeni leseni mostovi na reki Krki. Mostovi še vedno kljubujejo času, vsakoletnim poplavam in z manjšimi obnovami še vedno zadostujejo prevozu ljudi in tovora iz ene strani na drugo. Pred tem so ljudi, živino, poljske pridelke in vozove več kot stoletje prevažal brod.


Tovarna zdravil Krka

Tovarna zdravil Krka je mednarodno generično farmacevtsko podjetje s sedežem v Novem mestu. Skupina Krka je v letu 2015 prodala za 1.174,4 [1] milijona EUR izdelkov in storitev. Krka svoje izdelke prodaja v več kot 70 državah. Mednarodno prisotnost ob številnih podjetjih in predstavništvih v tujini utrjuje tudi z lastnimi proizvodno-distribucijskimi centri v Ruski federaciji, na PoljskemHrvaškem in v Nemčiji. Konec leta 2016 je bilo v Krki 10.889 zaposlenih.

Krka svojo osnovno dejavnost dopolnjuje z zdraviliškoturističnimi storitvami hčerinske družbe Terme Krka. Ta združuje zdravilišča v Dolenjskih Toplicah in Šmarjeških Toplicah, obmorski center Talaso Strunjan, Hotele Otočec s hotelom v edinem slovenskem gradu na reki ter poslovni hotel Krka. Osnovna dejavnost Term Krka je medicinska rehabilitacija po boleznih srca in žilja, dihal in gibal.


Terme Šmarješke Toplice

Terme Šmarješke Toplice se nahajajo le 12km iz Novega mesta. Z zdraviliškim parkom obdani hoteli Term Šmarješke Toplice ponujajo prostorne in udobne klimatizirane sobe z mini barom, v hotelskem sklopu pa je na voljo tudi pet bazenov s termalno vodo in sprostitveni center Vitarium Spa & Clinique s pestro welness ponudbo.


Trška gora

Trška Gora nad Novim mestom je zaradi legend in rodovitnosti, zaradi povsod raztresenih zidanic in nenazadnje tudi zaradi slovitega cvička prav poseben vir dolenjskega ponosa.

Hvalnica Cvičku:

"Božja kaplja troedina - cviček - vino imenitno, suho in prijetno pitno,
kot ga dajejo črnina, frankinja in kraljevina,
pivcu in pevcu se prileže, jezik in srce razveže, in četudi ni za maše,
zmeraj paše, ker je naše, vino nežno, živo, sveže."

T. Pavček

Trška gora je ena najbolj znanih slovenskih vinskih goric, kjer pridelujejo odličen cviček. Po južnem pobočju Trške gore so urejeno položene neskončne vrste trt, med vinogradi so posute manjše in večje zidanice z vabljivimi vinskimi kletmi. Severno pobočje Trške gore je gozdnato. Vrh Trške gore krasi 1623. leta zgrajena romarska cerkev Marijinega rojstva, na njenem južnem vznožju ima svoje mesto slavna Kmetijska šola Grm. Ta slavna vinska gorica je razgledna, saj se z nje vidi daleč naokoli. 

Na Trški gori so med ostalimi imeli zidanice skladatelj Marjan Kozina, virtuoz frajtonarice Lojze Slak in tudi prav tako slavni harmonikar Henček. Na vrhu Trške gore, ob cerkvi Marijinega rojstva, že stoletja rastejo tudi lipe. Najstarejša in najmogočnejša ima v prsnem obsegu kar 830 centimetrov. Zanjo ocenjujejo, da je stara preko štiristo let in je najdebelejša dolenjska lipa.

Po poteh Trške gore sta vsako leto organizirana dva pohoda; konec januarja Turistično društvo Otočec organizira pohod “S cvičkom med vinogradi”, v začetku maja pa Zavod za turizem Novo mesto in Vinogradniško društvo Trška gora organizirata pohod Po slakovi poti.


Contact information


Športno rekreativno društvo FIT KLUB
Velika Cikava 12b
8000 Novo mesto
SLOVENIJA
+386 (0)31 859 801
info@novomesto21.si
SI56 6100 0001 5330 615

Sign up for e-newsletter


Vpišite svoj e-naslov in prejemajte najnovejše informacije v zvezi z novomeškim maratonom.

Currently registered: 777


Polmaraton: 396
Rekreativni tek - 10 km: 170
Rekreativni tek - 6.5 km: 121
Pohod: 24
Nordijska hoja: 1
Canicross: 17
Izdelava spletne strani: