Spremljevalni program

Športni sejem

V športni dvorani Marof in na Novem trgu se bodo predstavili prodajalci športne opreme in zdravega načina življenja, ki bodo v času sejma nudili posebne popuste. To bo zadnji čas za nakup športnih copat pred bližajočim Ljubljanskim maratonom. Sprehodili se boste lahko med ponudniki različnih športnih blagovnih znamk, ponudniki prehranskih dopolnil ter ostalimi razstavljavci, ki želijo s svojimi izdelki nagovoriti najaktivnejšo skupino udeležencev.

Dodatna vsebina sejma bo športni medicinski center. Obiskovalcem bo na voljo ekipa strokovnjakov, ki bo brezplačno svetovala glede pravilne tekaške vadbe, preprečevanja in zdravljenja tekaških poškodb, vadbe teka ob kroničnih boleznih, pravilnega pitja tekočin pred, med in po vadbi, športne prehrane, načrtovanja tekaškega treninga in drugih aktualnih zadev, vezanih na tekaško vadbo in tekmovanje.
Otroško varstvo

 • Brezplačno varstvo, s športnim programom. 
 • Pod vodstvom izvrstnih animatorjev in pedagogov v športni dvorani Marof.
 • Nedelja od 9.20 ure do 13.00 ure.  
 • Prijava v športni vrtec je obvezna do ponedeljka, 24. 9. 2018.

 
Pohod

 • Za vse udeležence brezplačen
 • Start pohoda:  Sobota 5.10.2019  ob 16. uri iz Novega trga.
 • Težavnost: Srednje zahtevna, primerno tudi za družine 
 • Čas hoje: 1,5- 2 ure
 • PRIJAVA za pohod je možna na strani www.novomesto21.si do ponedeljka, 30. 9. 2019. Možno pa se bo prijaviti tudi na dan prireditve.
  Pohod je za vse udeležence brezplačen!

 
RAZPIS ZA STOJNICE

Novomeški 1/2 maraton je dvodnevni dogodek, ki privablja vse generacije. Menimo, da je dogodek izvrstna priložnost za predstavitev izdelkov, produktov ali storitev povezanih s športno rekreacijo in zdravim načinom življenja.

Če želite svojo ponudbo prodajati ali le promovirati obiskovalcem in tekačem vas vabimo, da si preberete razpis in nas kontaktirajte.

Za več informacij smo vam na voljo na info@novomesto21.si
CANICROSS

Canicross je kinološka športna disciplina, v kateri skupaj tečeta vodnik in pes, pri tem pa tekaču pes pomaga z vlečenjem. Primerna je za vse pse, ki obožujejo tek!

Cilj dogodka je opozoriti na pomembnost štiri-nožnih prijateljev v naših življenjih in v gibanje spraviti tudi tiste, ki niso redno dejavni, da se bi prireditve udeležili iz ljubezni do svojega psa. S psom lahko tečete ali hitro hodite. 

Tako kot človek, tudi pes v teku uživa. Gibanje psa je poleg hranjenja in nege eno najbolj pomembnih opravil za dobro psiho-fizično zdravje psa. Pasme vlečnih psov imajo veliko željo po teku, a za tek je primeren vsak pes, ki ima željo po gibanju

Šport, ki omogoča skupno udejstvovanje psa in človeka, je canicross. Canicross je šport, kjer pes in vodnik skupaj tečeta. Pes z vlečenjem pomaga tekaču k hitrejšemu tempu. Praviloma je to šport z enim psom, saj zaradi velike moči večjega števila psov takšen tek ni priporočljiv.

KAKŠNO OPREMO POTREBUJEMO?

OBVEZNO:

 • ovratnico za psa
 • povodec za psa

PRIPOROČLJIVO:

 • Oprsnico za psa 
 • Elastično vrv 
 • Poseben pas, ki si ga vodnik pripne okoli pasu  (za tiste, ki ste bolj tekmovalno usmerjeni)

Pes ima na sebi vlečno oprsnico, ki je pripeta z elastično vrvjo na vodnikov vlečni pas, ki ga ima okoli pasu. Vodnikove roke so tako proste in lažje teče.

V ekipi tekač-pes, je tekač šibkejši člen, zato pes z vlečenjem povečuje hitrost celotne ekipe. Canicross je šport tako za psa kot za tekača, saj mora vsak od njiju pristaviti svoj del truda za uspešen in hiter tek.

PRAVILA

Štart Canicrossa je leteč, zato da se večje število psov ne zadržuje na enem mestu. Dolžina teka je 2,5km. Trasa je razgibana in del trase poteka po asflatu del pa po makadamu oziroma gozdni poti. Vsak lastnik / vodnik psa je odgovoren za svoja in dejanja psa, ki ga vodi. Nagobčniki niso obvezni, so pa priporočljivi. Obvezna je uporaba povodca. Ovratnica ne sme biti zategovalna. Vsak lastnik pa je odgovoren za vzdrževanje čistoče za psom. Vsak vodnik psa je odgovoren za vedenje svojega psa. Psa ni dovoljeno nositi. Organizator ne odgovarja za nastale posledice med dogodkom. Udeležba na prireditvi je za psa in njegovega vodnika na lastno odgovornost.

 

TRASA

Trasa je dolga 2,5km. Poteka po makadamskih poteh in asfaltu. Proga je razgibana. Na progi lahko tečete ali hodite. Proga je primerna tako za večje in manjše pse.

Zbor vseh vodnikov s psi je na križišču pod Hotelom Krka. Pse, ki niso dobro socializirani na druge pse držimo na varni razdalji. Pred tem poskrbimo za primerno pripravo in razvedritev psov s tekom in ogrevanjem. Štart bo leteč, zato se bodo lastniki z večjimi in hitrejšimi psi postavili v ospredje. V počasnem teku bo sledil leteči štart, ki bo pod štartnim lokom izpred Hotela Krka. Sledil bo spust na Loko, kjer bo zaradi doline in asfalta potrebna previdnost. 

PRIJAVE

Prijavite se na spletni strani do srede 2.10.2019. Prijava je brezplačna. Prijavnine ni!

 

 

NAGRADE

Prvi trije tekmovalci bodo prejeli medalje (za vodnike) in praktične nagrade za (psa).