jakasuln-1-6.jpg

CANICROSS


Canicross je kinološka športna disciplina, v kateri skupaj tečeta vodnik in pes, pri tem pa tekaču pes pomaga z vlečenjem. Primerna je za vse pse, ki obožujejo tek!

Cilj dogodka je opozoriti na pomembnost štiri-nožnih prijateljev v naših življenjih in v gibanje spraviti tudi tiste, ki niso redno dejavni, da se bi prireditve udeležili iz ljubezni do svojega psa. S psom lahko tečete ali hitro hodite. 

Tako kot človek, tudi pes v teku uživa. Gibanje psa je poleg hranjenja in nege eno najbolj pomembnih opravil za dobro psiho-fizično zdravje psa. Pasme vlečnih psov imajo veliko željo po teku, a za tek je primeren vsak pes, ki ima željo po gibanju

Šport, ki omogoča skupno udejstvovanje psa in človeka, je canicross. Canicross je šport, kjer pes in vodnik skupaj tečeta. Pes z vlečenjem pomaga tekaču k hitrejšemu tempu. Praviloma je to šport z enim psom, saj zaradi velike moči večjega števila psov takšen tek ni priporočljiv.

Pravila

Štart Canicrossa je leteč, zato da se večje število psov ne zadržuje na enem mestu. Zbor ne prej kot 5 minut pred štartom. Dolžina teka je 2,5km. Trasa je razgibana in del trase poteka po asflatu del pa po makadamu oziroma gozdni poti. Vsak lastnik / vodnik psa je odgovoren za svoja in dejanja psa, ki ga vodi. Nagobčniki niso obvezni, so pa priporočljivi. Obvezna je uporaba povodca. Ovratnica ne sme biti zategovalna. Vsak lastnik pa je odgovoren za vzdrževanje čistoče za psom. Vsak vodnik psa je odgovoren za vedenje svojega psa. Psa ni dovoljeno nositi. Organizator ne odgovarja za nastale posledice med dogodkom. Udeležba na prireditvi je za psa in njegovega vodnika na lastno odgovornost.

ŠTARTNI PAKET

V štartnem paket vsebuje:

  • Spominsko darilo Novomeškega 1/2 maratona (tekaška vetrovka)

  • Velika medalja za vsakega udeleženca Canicrossa

  • Okusni prigrizek za vašega ljubljenčka.

  • Voda, Voda Active O2

  • Praktične nagrade

PRIJAVNINA

PRIJAVNINA

Prijave in plačila sprejemamo na spletni strani www.novomesto21.si do 25. 9. 2022.

Prijavnino lahko poravnate s kreditno kartico, preko PayPal računa. Prijava je sprejeta, ko je plačana! Upoštevajte rok plačila!

Prijave na dan tekmovanja so možna najkasneje do 16:00 ure. V kolikor imate težave s plačilom se obrnite na prijave@novomesto21.si 

 

CANICROSS

ROK PRIJAVE

POSAMIČNA

do 15.8.2022

16€

do 15.9.2022

18€

do 25.9.2022

20€

Prijava na dan prireditve

25€

 

DVIG ŠTARTNIH PAKETOV je možen na dan prireditve od 14:00 -17:00 ure na Novem trgu, kjer so tudi prijave na Otroške teke!

Trasa

Trasa je dolga 2,5km. Poteka po makadamskih poteh in asfaltu. Proga je razgibana. Na progi lahko tečete ali hodite. Proga je primerna tako za večje in manjše pse.

Zbor vseh vodnikov s psi je na križišču pod Hotelom Krka. Pse, ki niso dobro socializirani na druge pse držimo na varni razdalji. Pred tem poskrbimo za primerno pripravo in razvedritev psov s tekom in ogrevanjem. Štart bo leteč, zato se bodo lastniki z večjimi in hitrejšimi psi postavili v ospredje. V počasnem teku bo sledil leteči štart, ki bo pod štartnim lokom izpred Hotela Krka. Sledil bo spust na Loko, kjer bo zaradi doline in asfalta potrebna previdnost. Kasnje poteka proga po Župančičevem sprehajališču, kjer je peščena podlaga do Kandijskega mosta kjer je zopet malo asfalta in nato zopet po peščeni poti v Ragov log po sprejalani poti in čez most v Ragovem logu nazaj v center mesta, kjer je zadnjih 500m zopet asflatna podlaga.

Kakšno opremo potrebujemo?

OBVEZNO:

  • ovratnico za psa

  • povodec za psa

PRIPOROČLJIVO:

  • Oprsnico za psa 

  • Elastično vrv 

  • Poseben pas, ki si ga vodnik pripne okoli pasu  (za tiste, ki ste bolj tekmovalno usmerjeni)

Pes ima na sebi vlečno oprsnico, ki je pripeta z elastično vrvjo na vodnikov vlečni pas, ki ga ima okoli pasu. Vodnikove roke so tako proste in lažje teče.

V ekipi tekač-pes, je tekač šibkejši člen, zato pes z vlečenjem povečuje hitrost celotne ekipe. Canicross je šport tako za psa kot za tekača, saj mora vsak od njiju pristaviti svoj del truda za uspešen in hiter tek.


Nagrade

Prvi trije udeleženci v MOŠKI in ŽENSKI absolutni konkurenci dobijo pokale in zelo koristne praktične nagrade našega pokrovitelja Purina. Prvi trije tekmovalci bodo prejeli medalje (za vodnike) in praktične nagrade za (psa).


Sponzorji:

Organizacija:
Partner: