tek-na-robu-zivcnega-zloma-1.jpg

TEDEN REKREACIJE, GIBANJA IN ZDRAVEGA NAČINA ŽIVLJENJA

Published on September 7th, 2022 by Primož
V sklopu 5. Novomeškega 1/2 maratona pripravljamo niz treh kulturno družabnih dogodkov.

TEDEN REKREACIJE, GIBANJA IN ZDRAVEGA NAČINA ŽIVLJENJA, je niz treh kulturno družabnih dogodkov v sklopu 5. Novomeškega 1/2 maratona. Namen teh dogodkov je ozaveščanje pomena gibanja v naših življenjih, saj vemo da sta rekreacija, gibanje in zdrav način življenja nujni v naših življenjih. 

V ta namen bomo organizirali tri družabne dogodke in sicer v:

PETEK 23.9.2022 ob 19:00 uri v atriju knjižnice Mirana Jarca

LITERARNI VEČER Z LUCIJANOM ZALOKARJEM - TEK NA ROBU ŽIVČNEGA ZLOMA

Pogovor o knjigi, tekaški izkušnji med pandemijo in premagovanju lastnih meja in psihičnih ovir, ki jih predstavlja rekreacija in šport

Lucijan Zalokar je atlet, novinar in publicist, se je na začetku epidemije, ki je ohromila svet, odločil, da bo poskušal trenirati podobno, kot je pred leti, ko je bil tek na srednje proge središče njegovega življenja. Kaj vse se ob tem dogaja v njegovi glavi, v njegovem telesu? Kako premišljuje o svobodi in naporu? O pritiskih in nespečnostih pred tekmami? Natančno analizira treninge legendarnih tekaških srednjeprogašev, kot sta na primer elegantni Sebastian Coe ali kubanski žrebec Alberto Juantorena. Se trening prilagaja tekaču ali tekač treningu? Sta bila prej talent in moč ali vztrajnost in disciplina?

TOREK 27.9.2022 ob 19:00 uri v atriju knjižnice Mirana Jarca

ZDRAVA IN URAVNOTEŽENA PREHRANA - KAKO SPREMENITI SLABE PREHRANSKE NAVADE V DOBRE?Pogovorni večer o prehrani na splošno in tudi o prehrani rekreativnih športnikov z Janjo Strašek univ. dipl. živilsko tehnologinjo in prehransko svetovalko v Termah Krka.

Janja je že več kot dvajset let svetuje v Krkinih termah Šmarješke Toplice, kjer je svetovalka za prehrano in nutricionistka. Je članica združenja nutricionistov in dietetikov Slovenije. Aktivno sodeluje v strokovnih združenjih za prehrano, v Zvezi koronarnih klubov in društev Slovenije ter Zvezi društev diabetikov Slovenije. V sproščenem klepetu z Barbaro Pirh bosta predebatirali vse teme in tegobe prehranjevanja, s katerimi soočamo dan danes. Tudi prehranjevanje se je namreč v zadnjih letih zelo spremenilo. Kako se bomo na to odzvali mi pa bosta skušali posikati Janja in Barbara.

SREDA 28.9.2022 ob 19:00 uri avla Kulturnega centra Janez Trdina - ART Cafe

ALI REKREATIVNI TEKAČ POTREBUJE PLANE TRENINGA? - PODCAST ZAGRET ZA TEK Z MARKOM ROBLEKOM IN GOSTI 

Z Markom Roblekom je vedno zabavno in nadvse poučno. Tokrat se bomo z gosti spraševali kaj je bolje, slediti planu, teči ko imamo čas, imeti trenerja ali teči zgolj zase.  Skupaj bomo na te odgovore skušali dogovoriti v še eni seriji Podcasta Zagret za tek - tokrat v živo v Novem mestu. Kdo bodo gostje vam razkrijemo kmalu.

SPONZOR DOGODKOV TERME KRKA -

Sponzorji:

Organizacija:
Partner: