Primož Kobe

Intervju s Primožem Kobetom - vodjo novomeškega 1/2 maratona

Published on September 6th, 2021 by Leon
Novomeški 1/2 maraton bo tudi letos 3.10.2021 gostil državno prvenstvo članov in članic, mlajših članov in mlajših članic ter veteransko prvenstvo Slovenije v polmaratonu v kategorijah nad 35 let…

Primož, obeta se nam odlična konkurenca najboljših tekačev v članski konkurenci in zopet napeti dvoboji. 

Tako je poleg članovin članic se bodo za naslove državnih prvakov v polmaratonu potegovali mlajši člani ter veterani in veteranke. Veteranske kategorije so nad 35 let po pet let. Zato pričakujemo najboljšo slovensko udeležbo. Naj povem še, da je za nastop na državnem prvenstvu v polmaratonu potrebna prijava preko kluba (sistem AZS) ter preko naše strani. Državnega veteranskega prvenstva pa se lahko udeleži vsakdo, ki je državljan republike Slovenije in se včlani v ZAVS - Združenje atletskih veteranov Slovenije. Več informacij pa lahko najdete na njihovi strani http://zavs.si

Primož kako pa je z vašim nastopom? Lani ste nastopili ter tudi zmagali kljub temu, da ste glavni organizatore in da vlečete vse niti Dolenjskega tekaškega praznika.

Tako je. Lani mi je uspelo nekaj česar še sam nisem pričakoval. Imeti toliko skrbi in dela v okviru organizacije potem pa še zmagati je nekaj kar se še sam nisem predstavljal. Želel sem si le tekmovati, a potem sem v svojem nastopu dal vse od sebe in slavil pred Mitjo Krevsom. To mi ne bi uspelo brez moje ekipe organizacijskega odbora Novomeškega 1/2 maratona, ki so prireditev izpeljali vrhunsko.

Lani je bila to ena redkih tekaških prireditev, mislim da edina večja tekaška prireditev poleg Konjiškega 1/2 maratona? 

Da! Organizirati tako veliko prireditev s tako strogimi ukrepi je bila velik zalogaj. Verjeli smo v organizacijo in se sproti prilagajali situaciji. Zaradi tega je bila organizacija veliko bolj zahtevna. A na koncu smo bili pravi zmagovalci. 

Kako pa kaže z letošnjo prireditvijo? Kakšen je program?

Letos bomo zopet organizirali po urniku izpred nekaj let. Se pravi v soboto začnemo z otroškimi teki, pohodom in Nordijsko hojo. Vhunec dneva pa bo zopet Canicross, ki bo privabil ljubitelje psov in rekreacije.

Nedelja je namenjena osrednji tekaški prireditvi polmaratonu ter tekom na 10km in 6,5km rekeativnemu teku. Štart vseh tekov bo skupaj ob desetih. Prenos pa bo na televiziji ŠPORT TV.

Kaj pa v primeru, da vam prireditve ne bo uspelo izpeljati?

Dvomite ali nam bo prireditev uspelo izpeljati? Tudi lani so dvomili pa smo organizirali enega najlepših polmaratonov. Trdno smo prepričani, da letošnja prireditev bo. A smo razmislili tudi o tem scenariju. Dobro pa je tudi vedeti da se v primeru odpovedi prireditve prijavnine prenesjo na naslednjo izvedbo. Štartni paket pa je zagotovljen.

Kakšni so pogoji za udeležence?

Veljali bodo PCT pogoji za vse udeležence. V soboto pa bomo zagotovili tudi brezplačno testiranje. Naj povem, da bodo ti pogoji omogočali bolj varno prireditev. Maske bo obvezne na štartu, prireditvenem prostoru ter ob prevzemu štartnih paketov. Dvig štartnih paketov za nedeljske teke bo možen že v petek od 17:oo -20:00 ure, v soboto med 14:00 in 18:00 uro ter v nedeljo zjutraj od 7:30 ure dalje. 

Kako je s prijavami?

Trenutno beležimo nekaj manj prijav kot v preteklih letih predvsem zaradi bojazni pred 4. valom epidemije. Tudi pogoji PCT nam ne gredo na roke. Vsi s prijavo čakajo do zadnjega. A mislim, da je pomebno, da tekači vedo, da delamo to prireditev za njih, ter da ne želimo, da vse ugasne v teh hudih časih, ki so ravno nas prireditelje najbolj prizadeli. Zavedati se je treba, da z organizacijo te prireditve damo vsaj nekaj upanja prizadetim podjetnikom v prireditveni industriji, ki jih je epidemija  zaradi ugasnitve družabnega življenja najbolj prizadela.

Kako je s plačevanjem prijav s turističnimi boni?

Na 4. Novomeški 1/2 maraton se lahko prijavite tudi z novimi turističnimi boni - BON21. Prijavnina bo tako za vas brezplačna. Več podatkov o prijavi najdete na naši strani www.novomesto21.si  Prijava je enostavna in hitra, zato vas vabimo, da izkoristite ponujeno ugodnost in storite nekaj za vaše zdravje. Prijave s turističnimi boni sprejemamo do 28.9.2021.

Kako je letos? Kaj je najtežje?

Prvo naj poudarim, da si res prizadevamo, da prireditev izpeljemo in ostanemo tradicionalni. Letos je najtežje. Vemo, da prireditev bo, a ni prijav. Kot da so tekači pozabili na tekaške prireditve! Letos v Sloveniji z izjemo malega maratona Kralja Matjaža sploh ni bilo polmaratona. Vse je odpadlo. Ljubljanski maraton je tudi še malo v zraku. Ni podpore tekačev, da bi vedeli zakaj to delamo. Upam, da se bodo vsi prijavljali v zadnjem momentu. Žal bodo prijave takrat najdražje.

V čem se vaša prireditev razlikuje od drugih? So kakšne novosti?

Vsak, ki je že tekel na NM21 ve kako ta prireditev poteka. Skušamo zagotavljati najboljše pogoje tako za vrhunske slovenske tekače, kot tudi za rekreativne tekače. Poleg tega se trudimo, da vsako leto pripravimo tudi Nordijsko hojo in pohod za malo manj pripravljene ter otroške teke za otroke. Letos pripravljamo najbogatejši denarni sklad do sedaj. Te nagrade dajemo kot pomoč slovenski atletiki in želimo, da bi se po njej zgledoval še kakšen prireditelj.

Z ekipo Srednje elektro in tehniške šole Novo mesto ter ŠPORT TV pripravljamo neposredni televizijski prenos. Letošnj novost so tempo tekači v polmaratonu za končne čase 1 uro 30 minut, 1 uro 40min, 1 uro 50minut, 2 uri in 2 uri 10 minut.

Za rekreativne tekače pripravljamo bogat štartni paket (letos je to tekaška vetrovka) z željo da bi tekači tekli tudi v tistih (manj prijetnih) dneh, ko dežuje ali je bolj mrzlo. Lani smo imeli zaradi korone pozno naročilo in težave z velikostjo številk. Za kar se vsem tekačem opravičujem. A žal nismo mogli na koncu nič storiti. Letos pa bodo številke po zagotovilih dobavitelja prave.

Sponzorji:

Organizacija:
Partner: